Zelf een website maken of niet?

Zelf een website maken; een onderwerp dat onlangs ter sprake kwam in een gesprek met een andere ondernemer.

“Een website maken is toch alleen even een thema installeren”, stelde hij. Helemaal oneens kon ik het niet zijn met deze stelling. Er zijn immers tal van programma’s die het iedereen mogelijk maakt een website te ontwerpen. Wat je dan krijgt is een website die doet wat nodig is, maar vaak tóch niet helemaal naar wens is.

Een website maken is zo gebeurd, maar een goede website maken kan niet iedereen. Ik kon het daarom ook niet laten om mijn verbazing uit te spreken over deze uitspraak.

Sitebuilders vs. webdesigners

Een website maken. Vandaag de dag kan iedereen dit met een paar klikken helemaal zelf. Kijk naar website builders als WIX, Jimdo of een sitebuilder van een hosting leverancier. Een website is gemaakt binnen een handomdraai. Ook zijn er diverse webdesigners die spreken van een website binnen één dag. Maar wat krijg je daarvoor?

Vaak hoor ik terug dat mensen zelf een ontwerp hebben gemaakt, maar het toch niet helemaal zelf kunnen uitwerken. Een andere groep geeft aan wel tevreden zijn met de website, maar dat de bezoekers wegblijven. Beide groepen hebben één ding gemeen. Ze willen graag een website, maar hebben geen idee welke technieken bij een goed ontwerp komen komen. Ze hebben veel tijd gestoken in een leuk websiteontwerp, maar het resultaat blijft uit. Zo zonde!

Een webdesigner kan dan een een goede investering zijn. Een webdesigner denkt met je mee en geeft vorm aan jouw ideeën. Je krijgt geen 13 in een dozijn template website én de techniek is optimaal.

Een mooie lay-out vs. de techniek

Een goede website valt mij op door verschillende kenmerken. Zo krijg ik binnen de eerste 10 seconden een duidelijk beeld over de kwaliteit van de website. Dan heb ik alleen nog maar naar de vormgeving gekeken. Bevalt dit niet dan klik ik de website vaak al weg. Een mooie lay-out wekt dus vertrouwen, maar een goede vormgeving is niet alles. De techniek is zelfs belangrijker voor het optimaal presteren van een website.

Een goed voorbeeld van techniek is het optimaliseren van een website. Het vormgeven van een website is meer dan alleen tekst toevoegen en afbeeldingen uploaden. Te grote afbeeldingen kunnen er namelijk al voor zorgen dat een website langzaam laadt. Ook werken sommige plug-ins nadelig voor de laadtijd van een website. Een langzame laadtijd is een grote afknapper voor de bezoekers, maar óók voor zoekmachines. Een trage laadtijd is namelijk killing voor een goede SEO.

SEO

SEO oftewel zoekmachine optimalisatie, is niet meer weg te denken wanneer je een website ontwerpt. Als een website is geoptimaliseerd voor een zoekmachine, betekent dit dat de website op verschillende vlakken zo is ingesteld dat zoekmachine robots kunnen herkennen waar de website over gaat. Hierdoor is het waarschijnlijk dat de website een hogere positie in bijvoorbeeld Google behaalt.

Een toppositie in Google zorgt voor meer bezoekers, wat vaak ten goede komt aan de verkoop. Hoe hoger je scoort in een zoekmachine, hoe groter de kans is dat mensen jouw website eerder bezoeken dan die van jouw concurrent. In dat geval heb je dus altijd een stapje voor op jouw concurrentie.

SEO is een verzameling van technieken. Zo zijn o.a. zoekwoorden van belang, wanneer we spreken over teksten en afbeeldingen. Gebruik je niet de juiste zoekwoorden en zijn jouw teksten niet SEO-proof? Dan is de kans kleiner dat een zoekmachine jouw content als waardevol beschouwt. In dit geval rankt jouw website lager.

Linkbuilding is ook een zeer belangrijke SEO factor. Goede linkbuilding zorgt ervoor dat een zoekmachine meer autoriteit toewijst aan jouw domein.

Een goede SEO strategie is méér dan alleen het balletje van Yoast op groen krijgen. Weet je niet precies waar je aan moet denken, dan is het een goed idee om een webdesigner of SEO specialist in te schakelen. Een toppositie in Google valt nooit te garanderen, maar een goed begin is het halve werk!

Zelf aan de slag of uitbesteden?

Waarschijnlijk heb je inmiddels begrepen dat een website maken méér is dan alleen een thema installeren. Verder is er geen goed of fout wanneer het gaat om het maken van een website. Je kunt prima zelf aan de slag met een sitebuilder en kijken waar het schip strand. Met een beetje kennis van SEO en oog voor detail, kun je al een heel eind komen.

Ben je zelf niet zo technisch of wil jij gewoon iets meer comfort en een vliegende start? Dan raad ik je aan om op zoek te gaan naar een webdesigner die bij jou past. Een goede webdesigner zorgt ervoor dat jij een website krijgt die aansluit bij jouw wensen. Een website die past bij het imago van jouw bedrijf.

Wil je meer weten over webdesign? Volg Virtuflex op social media om op de hoogte te blijven van tips en tricks!

Schrijven is…

Altijd met je lezers bezig zijn. Wat wil jij graag weten? Wat interesseert jou? Laat het mij weten via een bericht op deze pagina. Grote kans dat ik mij in jouw onderwerp verdiep. Wie weet lees jij hier binnenkort een blog over jouw brandende vraag.